Ako sme hospodárili v roku 2014

       V prvých mesiacoch roka (január a február), teda v čase núdze, sme sa zamerali na kŕmenie a ochranu zveri, ktrorá je v týchto mesiacoch najdôležitejšia. Zver sa prikrmovala individuálne a v prípade potreby sme uskutočnili aj spoločné prikrmovanie centrálne, podávalo sa jadrové krmivo, objemové a soľ v potrebnom množstve.

Je dôležité povedať, že prikrmovacie obdobie u bažanta je 130 dní a zajaca 110, srnčej zveri 75 dní. Ale zo skúseností vieme, že zver treba prikrmovať počas celého roka, zdôrazňujem prikrmovať, čiže podávať kvalitnú krmu do čisto pripravených krmidiel. Iba takto docielime požadovanú kvalitu a dobrý zdravotný stav zveri.

Po skončení zimy sme pokračovali vo výsadbe drevín, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou našej krajiny a sú potrebné pre zver. Spoločne sme vysadili cca 200 stromov, prevažne agát, pirakanta a vtáčí dzop, na miesta, kde dreviny chýbali. Týmto výsadba ale neskončila, vysadené stromky sa ošetrili proti ohryzu zverou a polievali sa v pravidelných intervaloch, čo prispelo k tomu, že z 200 kusov výsadby sa nám ujalo 180 drevín, čo považujeme za úspech. Pri polievaní sme využili obecný traktor, ža čo ďakujeme a veríme, že spolupráca s obcou bude naďalej pokračovať. Ďalšou činnosťou, ktorá prispieva k podpore drobnej zveri je ošetrovanie a výsadba už založených políčok. Obsiali sa políčka na Harajke pri Kollárovi a Hrnkovej remízke. Osivom bola kombinácia repky olejná, repa, facélia, slnečník, jačmeň a žito. Poľnohospodárska technika, aj osivo bolo zabezpečené z Poľnohospodárskeho družstva PD Mojmírovce, ktoré nám veľkou mierou pomáha pri realizovaní našich úloh, ktoré sú zamerané na privrátenie pôvodných druhov zveri na normované stavy, čo u zajaca predstavuje 205 ks, bažant 65 kusov, jarabica 165 kusov, srnčia 25 kusov.

 

V oblasti umelého odchovu v našom areáli sa udialo tiež veľa nového. Pokračovali sme v chove jarabíc, ktoré sme dali vyliahnuť a následne odchovali v našom areáli.

Z predminulého roku 2013 nám zostalo na chov 50 ks pernatej zveri z toho 30 jarabíc a 20 ks bažantej zveri. Tieto sa začali prikrmovať špeciálnym krmivom, aby boli kvalitne pripravené na chov. V mesiacoch máj, jún nám tento chovný kŕdlik zniesol 1147 vajec, z toho 837 ks bažantích vajíčok a 255 jarabičích. Tieto sme vyexpedovali na liahnutie do Trnovca, 55 ks vajíčok bažanta zostalo pod štyrmi sliepkami, ktoré sa vyliahli v našom areáli. Po vyliahnutí v Trnovci nám pribudlo 289 5-týždňových kuriatok bažanta a 34 ks kuriatok jarabice. K tejto pernatej zveri sa ešte dokúpilo 150 ks jarabíc. Do novo vybudovanej voliéry sme umiestnili 59 ks zajačej zveri v dvoch etapách, ktoré sme po adaptačnej a karanténnej dobe vypúšťali do voľnej prírody. Časť revíru, kde bola táto zver vypúšťaná sme dôkladne pripravovali na ochranu a chov tejto zveri. Môžem konštatovať, že celkovo sme sa v našom areáli starali o 582 ks zveri. Z tohto počtu sme do voľnej prírody vypustili postupne 444 ks bažantej jarabičej a zajačej zveri. Považuj to za veľký úspech v porovnaní s minulými rokmi, lebo celková úspešnosť chovu bola až 77 percent. Pre docielenie tohto úspechu bolo odpracovaných približne 1500 hodín, takže vysvedčenie, ktoré nám odovzdal OLÚ Nitra, v podobe schválených plánov lovu pre raticovú zver a drobnú zver bol v správnych rukách.

OLÚ Nitra nám bol schválený nasledovný plán lovu. U raticovej zveri to bolo:

5 ks srncov,

5 ks sŕn,

5 ks srnčiat.

Tento plán sme splnili na sto percent.

Plán chovu a lovu malej zveri v poľovníckej sezóne 2014/2015 bol nasledovný:

150 ks bažantej zveri,

100 ks jarabičej zveri,

Zajačiu zver sme nelovili ani neodchytávali.

 

Na základe tohto schváleného plánu boli naplánované a schválené spoločne poľovačky na 1 jarabicu a 4 bažanta.

Počas týchto poľovačiek bolo ulovených:

171 ks bažantej zveri 

46 ks jarabičej zveri 

18 ks kačice divej

2 líšky

3 sojka

2 kuny lesné

 

Počas roka boli ešte ulovené individuálnym lovom nasledovné druhy zveri:

1 ks diviačej zveri

14 líšok

2 straky

1 sojka.

 

Tu vidíme, že diviačia zver sa v našom poľovnom revíri pomaly udomácňuje, čo nie je veľmi žiaduce pre revír s drobnou zverou, pretože spôsobuje veľké škody tým, že konzumuje násady a mláďatá.

Napriek tomu sme hrdí na to, že bol ulovený diviak, ktorého bodová hodnota dosiahla 105 bodov. Ďalším problémom sú aj premnožené a nikým nekontrolované počty pernatých dravcov.

Určite nie som sám, čo som bol svedkom, ako za obeť pernatému dravcovi padol zajac, bažant alebo aj krásne, zdravé, čerstvo narodené srnča.

Dovoľte jeden výstižný citát pred záverom. Vieme všetko o orlovi, ktorý sa volá Arnold, kde bol, čo robil, ale nevieme, alebo nechceme vedieť prečo sú stavy malej úžitkovej zveri také alarmujúce.

Na záver chcem vysloviť presvedčenie, že napriek všetkým problémom, ktoré prináša chov drobnej zveri, budeme pokračovať ďalej, aby sa náš chotár stal perlou regiónu.

LOVU ZDAR!

 

text: Mgr. Ľuboš Jančovič - hospodár