Športové a kultúrne podujatia

25.08.2015 08:00

Posedenie na Pereši 2015

V sobotu 22.augusta sa konalo športové podujatie na chate na Pereši. Tí čo chceli prísť prišli a mohli si tak opäť po roku zaspomínať, oddýchnuť si, porozprávať sa a zašportovať v dobrej atmosfére a výbornej nálade. Na obed sa podával srnčí guláš, ktorý nám uvaril Peter Rybár spolu s pomocníkmi...

—————


Deň na Pereši 2014

     Dňa 23. augusta 2014 sa opäť ako každý rok organizoval na našej chate športovo spoločenský deň v spoločnosti našich krajších polovičiek. Počasie nebolo až také slnečné ako sme boli zvyknutí po minulé roky, no ani to nás neodradilo užiť si tento športovo - spoločenský deň. Po úvodnom prípitku nášho hospodára sme si vychutnali divinový guláš, ktorý nám navaril Peter Rybár a domáci chlieb, ktorý napiekol Ivan Dovičovič. Po výbornom pohostení sme sa už tradične odobrali pomerať si sily v streľbe. V kategórii „ŽENY“ sa najlepšie darilo Magduške Jančovičovej, tesne za ňou skončila Janka Jančovičová a na peknom treťom mieste sa umiestnila Janka Rybárová. V mužskej kategórii sa na prvom mieste umiestnil náš hospodár Ľuboš Jančovič, na druhom mieste skončil Igor Plenta a tretie miesto patrilo Petrovi Jančovičovi. Putovný pohár v kategórii „Dvojica“ získali Janka a Ľuboš Jančovičovci, druhí boli Magdaléna Jančovičová a Dušan Belák a tretí skončili Naďka Vargová a Peter Jančovič. Akcia sa vydarila o čom svedčí aj spoločná fotografia a my sa tešíme opäť na ďalší ročník.


MDD 2013

Tento rok sa deň detí konal na miestnom kúpalisku v spolupráci so spoločnosťou „THERMALKESOV s.r.o.“ a s ďalšími domácimi organizáciami. Účasť bola veľká a tak deti súťažili o pekné ceny v rôznych športových a vedomostných disciplínach. Naše združenie „Breza“ zaobstaralo občerstvenie v podobe divinového guláša, ktorý varili naši členovia a priatelia poľovníctva pod vedením gulášmajstra Igora Plentu. 


Klub mladých priateľov poľovníctva

Dňa 3. júna   2012 sa v areáli chaty PZ Breza na Pereši konalo podujatie podporené okresnou organizáciou SPZ s názvom „Klub mladých priateľov poľovníctva. Zúčastnilo sa ho 28  detí. Výkony detí posudzovalo  9 rozhodcov, ktorým vypomáhali naši členovia. Súťažilo sa v 9 disciplínach: vedomostný test, streľba na terč, určovanie zveri,  určovanie stôp, plemien psov, stromov, odhad vzdialenosti,  anatómia tela zveri a chôdza na choduloch. Naše družstvo mladých priateľov prírody reprezentovali Samuel Sýkora a Alexander Beniak obaja vnuci Františka Molnára a Stanko Šodor vnuk Ladislava Šodora a Antona Molnára - nášich členov. Nakoniec sme sa tešili z pekného druhého miesta, keď prvé miesto obsadili  priatelia z Cabaja.

 
   

 


Streľby 2012

Dňa 9. júna 2012 sa konali streľby na asfaltové holuby na strelnici v Mojmírovciach. Po dlhých šiestich rokoch sa nám podarilo umiestniť sa na najvyššej priečke. Prvé miesto za našu „Brezu“ vystrielali novozvolený hospodár Luboš Jančovič, jeho predchodca Pali Vavrík  a predseda Ján Vrba. Druhí tesne o jeden bod skončili „Urmínčania“ tretia skončila Veľká Dolina a Štefanovičová sa umiestnila netradične na poslednom mieste. Tento ročník nás hostili kamaráti z Mojmíroviec. Ďakujeme im za pohostenie a tešíme sa zasa o rok na obhajobu prvenstva.


Medzinárodný deň detí 2012

Dňa 2. júna 2012 usporiadala naša poľovnícka spoločnosť BREZA v spolupráci s Heaven pubom Medzinárodný deň detí na miestnom ihrisku. Zúčastnilo sa 72 detí , ktoré súťažili v 5 vekových kategóriách v disciplínach ako skákanie vo vreci, streľba zo vzduchovky, určovanie zveri, kopanie lopty do bránky, hádzanie granátom či rúcanie pyramídy. Deti boli odmenené peknými cenami. K dispozícii bolo pieskovisko, preliezky, trampolína, diskotéka, dobrý poľovnícky guláš a počas súťaže sa mohli dať deti pomaľovať na tvár. Na záver podujatia sme mali možnosť vidieť ukážku sokoliarov. Odmenou za celodennú námahu nám bola detská radosť a úsmev na detských pomaľovaných tvárach. 

 
   

 


Diviaky

Čím ďalej tým častejšie nachádzame pri posliedkach v našom chotáry stopy od diviakov. 22. novembra 2011 sa po mnohých rokoch v našom revíry podarilo našim kandidátom Petrovi Jančovičovi a Dušanovi Dankovičovi uloviť dva kusy diviačej zveri. Jednalo sa o dve  asi 30 kilogramové diviačatá, ktoré sa nachádzali v lokalite pri vysielači od Rastislavíc. Zver bola riadne vyvrhnutá, ošetrená a vzorka bola podľa pokynov hospodára odovzdaná na rozbor. Obaja strelci boli pasovaní Petrom Andruškom za strelcov diviačej zveri. Pri draní pomáhali okrem spomínaného Petra Andrušku Maroš Vrták a Igor Plenta. Na divine si pochutíme na spoločných poľovačkách.


 

Spoločné aktivity  poľovníkov v Mojmírovciach a Poľnom Kesove podporené vedením SPZ a SPK.

Nebýva zvykom , aby  prezident Slovenského poľovného zväzu a zároveň Slovenskej poľovníckej komory - Tibor Lebocký, spolu s výkonným riaditeľom SPZ a podpredsedom CIV Medzinárodnej  rady pre ochranu prírody a zveri -  Imrichom Šubom, mimochodom ktorého korene (z otcovej strany, ktorý bol celoslovensky známym poľovníkom) sa viažu na Poľný Kesov, prišli spoločne a  osobne, presvedčiť sa, o aktivitách poľovníkov v jednotlivých regiónoch.

      My sme však, vďaka nadštandardným vzťahom a určite i krokom, ktoré sa v oboch spoločnostiach podarilo v roku 2011 zrealizovať,  mali tú česť stráviť príjemný podvečer priamo v revíroch Mojmíroviec a Poľného Kesova, spolu s hore uvedenými pánmi dňa 3.11.2011, zhodou okolností, to bol deň patróna slovenských poľovníkov, nakoľko meniny mal Hubert.

    Iste, spoločné majú obe organizácie to, že im končila právoplatnosť zmluvy o prenájme pôdy na poľovné účely. Nový Zákon o poľovníctve stanovuje spôsob predĺženia nájomných zmlúv zvolaním valnej hromady vlastníkov a užívateľov poľnohospodárskej pôdy, čo bola a je novinka, s ktorou sa v mnohých PZ nevedia  vysporiadať.  Ani u nás neprebiehalo všetko rýchlo a jednoducho. Spoločné sedenia predsedu PD Petra Schultza s vedeniami poľovných združení, spočiatku aj s Veľkou Dolinou, trvali takmer rok.

Nakoniec po spoločných konzultáciách, návrhoch a prezentácii zástupcu PD, že vytvorením nových poľovných spoločností a prechodom pod Slovenskú poľovnícku komoru, nebude v našom regióne koniec ľudovému poľovníctvu a žiadne vysoké vstupné poplatky pre doterajších členov nehrozia, to poľovníci v Poľnom Kesove a v Mojmírovciach pochopili a podporili.

 Valné hromady prebehli pre obe spoločnosti v jeden deň- 25.10.2011 a zmluvy boli uzatvorené v zmysle Zákona 274/2009  § 13, s naprostou podporou prítomných vlastníkov na obdobie desiatich rokov s platnosťou od 1.1.2012.

      A medzitým sa nečakalo  so založenými rukami, ako to dopadne – areál Mojmírovskej strelnice, novovybudovaná adaptačná voliéra (bažantnica) v Mojmírovciach,  ako i dobudovanie novostavby poľovnej chaty v Poľnom Kesove- Pereši, zároveň výsadba políčok pre drobnú zver, to zaujalo  našich hostí .

Ján Vrba, predseda PZ Breza Poľný Kesov prezentoval zámery spoločnosti využiť nové priestory na Pereši pre získanie mládeže a založenie klubu mladých priateľov poľovníctva a prírody.

   Návrat k vytvoreniu podmienok, ktoré by zabezpečili zvýšenie stavu zajacov a znovu udomácnenie jarabice poľnej v našich revíroch, ktoré však bez podpory a pomoci PD nebude možné reálne vytvoriť.

Jozef Pšenko, predseda PZ Mojmírovce  zvýraznil polyfunkčné možnosti využívania strelnice, oblúk, vysoká veža, priestory na cvičnú streľbu dlhých i krátkych zbraní. Veľmi sa tešil z vybudovania bažantnice a odchovu bažantov vo vlastnom revíry. Obetavosť jednotlivcov a neustále stráženie priestoru členmi PZ, podľa neho prinesie výsledok v podobe zvýšenia stavu bažantov do budúcna.  V súčasnosti už sa dochované kusy vypustili do voľnej prírody, čo prítomní mohli pri návšteve bažantnice zaregistrovať na vlastné oči.

    O tom všetkom sa vo štvrtok debatovalo v príjemnej atmosfére, aj za účasti starostov oboch obcí, pánov Imricha Kováča a Pavla Bednárika.

    V závere Prezident SPK a Viceprezident C.I.C urobili zápis do kroniky „Poľnokesovského“ združenia a ocenili Petra Schultza pamätnou medailou za aktívnu pomoc pri organizovaní Medzinárodnej poľovníckej výstavy, ktorá sa konala v tomto roku v Bratislave.

    Prezident SPZ poďakoval zástupcom samosprávy za podporu miestnych združení a všetkým prítomným členom výborov  PZ  za prezentované aktivity a ciele do budúcna , ktoré by rád privítal i v ďalších poľovníckych organizáciách.

 Poďakoval za pozvanie, vyslovil uznanie obom organizáciám a tiež myšlienku, že nastolený smer  nájde podporu a nasledovníkov i v ďalších združeniach, nielen nitrianskeho regiónu, ale v celo slovenskom pôsobení.

 
   

 


Streľby 2011

Ako aj po minulé roky takto v mesiaci jún, sa aj tento rok konali strelecké preteky na asfaltové holuby o pohár predsedu PD Mojmírovce na strelnici v Mojmírovciach. Počasie vyšlo na jednotku a tak sme sa mohli tešiť s krásne stráveného dňa so svojimi priateľmi z okolitých združení. Tento rok  streľby usporiadavalo naše združenie. Bufet mal na starosti náš krčmár Martin Kriššák a guláš varili majstri Anton Molnár a Igor Plenta. Po odstrieľaní základnej časti sa proti sebe postavili štyri trojčlenné družstvá zastupujúce svoje združenia. Naše PZ Breza zastupovali tajomník Vladko Andruška  hospodár Pavel Vavrík a strelecký referent Ľuboš Jančovič. Na prvom mieste sa umiestnilo PZ z Mojmíroviec, na druhom mieste skončili priateľia zo Štefanovičovej za nimi Veľká Dolina no a zemiaková medajla  sa ušla nám. 


                  P L Á N   P R Á C E  2011.

LEGISLATÍVA :

 

    Vzhľadom na nepredĺženie nájomnej zmluvy, ktorá skončila platnosť k 31.12. 2010 zabezpečiť najneskôr do 15.2.2011 dočasné Poverenie na ochranu a starostlivosť o zver v našom revíry s platnosťou do konca roku 2011, čím získame čas na uzatvorenie novej nájomnej zmluvy s rozhodujúcimi členmi Valnej hromady. Nadväzne na túto úlohu  poverení členovia výboru PZ budú pravidelne informovať členskú základňu o uskutočnených krokoch. Musí sa nájsť riešenie, ktoré zabezpečí výkon práva poľovníctva pre všetkých členov a čakateľov PZ Breza.

     Ihneď po uzatvorení zmluvy o nájme výbor PZ zabezpečí zahájenie legislatívnych prác na tvorbe prevádzkového poriadku a ďalších dokumentov vyplývajúcich zo Zákona, Stanov, prípadne rozhodnutí Valnej hromady.

Požiadať cestou OKO SPZ o opätovné umožnenie lovu sluky počas jarného ťahu.

 

GENOFOND A  STAROSTLIVOSŤ O ZVER :

 

     Vzhľadom na znížené stavy bažantov a zajacov, viackrát v roku vykonať sčítanie zveri, aby sme spresnili plán lovu.  Mapovať priebežne počty  drobnej zveri, ako aj početnosť predátorov a  vplyv faktorov, ktoré zasahujú do fauny.

   V spolupráci s PD Mojmírovce zvýšiť plochu políčok, ktoré zabezpečia potravu a kryt pre drobnú zver v čase po zbere obilovín.

Zabezpečiť dostatok vody v napájadlách . Premyslieť  a reálne vykonať účinný spôsob , ktorý zamedzí rozširovaniu pytliactva v našom revíry.

 

INVESTIČNÁ  A  FINANČNÁ  ČASŤ  :  

    Vychádzajúc z finančných možností združenia, urobiť drobné práce v okolí prístavby, opraviť  svojpomocne  nábytok – stoly, stoličky.

S minimálnym nárokom na financie rekonštruovať strechu na starej časti stavby, využiť hlavne materiál, ktorý ešte máme a vlastnú prácu.

 

Výpadok z príjmu za odchyt zajacov riešiť:

 

1./ Opätovným registrovaním organizácie medzi poberateľov dane 2%

2./ Požiadať o finančnú výpomoc Obecný úrad Poľný Kesov

3./ Mimoriadny vklad členov na prevádzkové potreby k 28.2.2011po 50 €, s tým, že k 30.6. 2011 po nábehu zdrojov z 2% a sumarizovaní predbežných nákladových položiek bude na členskej schôdzi dohodnutý ďalší postup.

 

KULTÚRNO – SPOČENSKÁ  A KYNOLOGICKÁ  ČASŤ

 

Zahájenie poľovnej sezóny Sviatkom jari, pozorovanie, ak bude schválený aj odlov sluky.

Zabezpečiť oficiálne zahájenie prístavby aj s pozvaním sponzorov a osobností, propagáciou akcie.

Zorganizovať spoločnú oslavu sviatkov členov, za účasti manželiek a priateliek. Viesť naďalej Kroniku PZ a zachytiť dôležité momenty organizácie.